Spółdzielnia Budowlano - Mieszkaniowa "Żoliborz"
godziny pracy biura:
poniedziałek - piątek
8.00 - 16.00
NIP: 525-00-12-521
Tel: 22 322 82 00
Fax 22 322 82 09
e-mail: sbm@sbm.waw.pl
Zasady planowania i prowadzenia remontów lokali mieszkalnych i niemieszkalnych
Do członków i mieszkańców budynków SBM „Żoliborz"
Warszawa 16.10.2017 r.
Obowiązkiem Inwestora jest:
- Poinformować Inspektora Nadzoru Spółdzielni o planowanym remoncie przedstawiając zakres tych prac.
- Powiadomić (wywieszka na kl. schodowej) mieszkańców budynku o terminie rozpoczęcia i zakończenia robót. Prace remontowe powinny być prowadzone w sposób i w godzinach jak najmniej uciążliwych dla pozostałych osób zamieszkujących w budynku.
- Gruz i odpady muszą być lokowane w kontenerach i wywożone na koszt Inwestora. Ustawienie kontenera należy uzgodnić z Administracją Spółdzielni.
- W czasie wykonywania robót podwórze, klatka schodowa i windy powinny być utrzymane w należytej czystości (codzienne sprzątanie po wykonanych robotach).
- Właściciel lokalu/Kierownik ekipy remontowej przedstawi Inspektorowi Nadzoru Spółdzielni szczegółowy zakres robót murarskich, wodno – kanalizacyjnych, i inst. elektrycznych.
- Wszelkie ewentualnie powstałe szkody na stropach i ścianach przyległych lokali, elewacji, windzie, jezdni, chodnikach i trawnikach przy wykonywaniu remontu lokalu obciążają w całości Inwestora.
Ponadto Zarząd Spółdzielni informuje, że zabronione jest podczas wykonywania robót, naruszanie konstrukcji budynku (ścian i stropów) bez uzyskania zgody Zarządu Spółdzielni. W przypadku zmian naruszających układ funkcjonalno-przestrzenny lokalu wymagane jest, poza uzyskaniem zgody Zarządu, uzyskanie także odpowiedniego zezwolenia wydziału Architektury i Budownictwa Urzędu Gminy na podstawie prawidłowo sporządzonego projektu architektonicznego z wymaganymi obliczeniami konstrukcyjnymi.
Z uwagi na fakt, że większość budynków Spółdzielni znajduje się w strefie ochrony Konserwatora Zabytków, wszelkie zmiany w lokalach zmieniające elewacje budynku wymagają uzyskania zgody tego Urzędu.
dodano: 2013-05-01
Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o przetwarzaniu plików ciasteczek-cookies
zapoznaj się z naszą Polityką Cookies